Årskrönika 2019

16.12.2022

Tänkte jag skulle försöka att summera mitt löparår 2019. För att lämna det bakom mig och kunna dra lärdom av vad året har fört med sig.

Under våren så känner jag att jag inte fick in nog med volym i min träning. Hade lite för mycket på med annat som träningen vart lidande av. Försökte på något sätt att tidsoptimera träningen hela tiden så den skulle bli gjort på så kort tid som möjligt. Fick inte ihop så mycket veckovolym och försökte rikta lite för mycket fokus på kvalitet istället för kvantitet. Så skulle säga att våren och första delen av sommaren inte gick så bra som jag tänkt mig förutom två lopp.

Det är dessa två som jag tar med mig från våren. AD City Run (Rotterdam) 4,2km och Älven runt 4,6km

Sprang också några lopp där jag känner att jag inte fick ut det jag ville, om jag minns rätt så var det Rättviksloppet 5km, Blodomloppet 5km, Stockholm High Five 5km och Karlstad stadslopp 10km.

Med ungefär med en månad kvar till att premiären av Tour de Fjällmaraton skulle gå av stapeln i Åre under Fjällmaratonveckan. 6 lopp på 8 dagar, 90km och 5000hm, Från 200m sprint till Fjällmaraton 43km 2100hm.

Så bestämde jag mig för att anmäla mig, och verkligen träna bra och hårt under denna månad. Var givetvis en risk när jag satt igång denna träning att jag skulle kunna bli skadad under träningen eller under själva tävlingsveckan. Och ni som vet, vet också att det gick så till slut men det kommer vi till snart.

Formade ett lite speciellt schema för att kunna härda benen för utförslöpningarna och stärka benen för uppförslöpning.Hade 4a lopp jag tänkt springa under träningen utan att lätta upp inför de loppen. Vilka var Orsa Kajt'n 25km, Mora Trail 30km, Vansbro Swimrun stafett där jag skulle springa alla 3 löpsträckor vilket blev närmare 18km med transportlöpning mellan sträckorna och Buggruset 5km.

Alla dessa 4 är jag riktigt nöjd med och kände verkligen att träningen under denna månad gett resultat.

Sen vart det dax för Tour de Fjällmaraton, ska försöka att gå igenom veckan lite kortfattat.

  • Salomon 27K. En extrem hetta var det denna dag, vilket jag inte visade nog med respekt för. Vart lite ivrig och sprang på alldeles för fort. Vilket slutade i en sinnessjuk krampstrid mot mållinjen, kan känna att det var ett under att jag tog ens tog mig i mål.
  • Kopparnatten 8,5km. Revanschlusten extremt stor. Så här var det verkligen bombning från start till mål. Och kroppen svarade verkligen vilket ledde till seger.
  • Peak Performance Vertical K 4,7km 1000hm. Hade hemska minnen från året innan då jag sprang detta loppet. Så jag hade en hemsk respekt för Åre skutan. Hade riktigt bra känsla fram till sista kilometrarna då kroppen slutade svara. Men skulle ändå säga att jag lär vara nöjd när jag minns tillbaka på året innan.
  • Copper Trail 7K. Låg i rygg på Linus Wirén hela loppet och sprang rätt taktiskt, tills det var dryga kilometern kvar då jag bombade på i utförslöpning. Riktigt nöjd även här för jag trodde egentligen inte jag skulle springa ifrån Linus på den lättlöpta sista kilometern men det gick. Dock med ett pris; att jag fick ont i framsida lår.
  • SWIX Sprinten. Hade ont i knäet/låret under hela sprinten, men lyckades jogga och hålla igång det hyfsat bra så det gick att bita ihop under heaten. Tog mig till final, där jag för första gången fick en dålig start med att snubbla till. Sen var jag chanslös med att ta mig förbi någon. Så slutade 4a i finalen.
  • KIA Fjällmaraton. Hade haft en vilodag mellan sprinten och Fjällmaran, och det onda i vänstra knäet/låret hade släppt. Startade rätt kontrollerat, visste att jag fick lov att göra det. Låg precis där jag ville i loppet, kroppen kändes helt kanon. Men helt plötsligt, som en blixt från klarblå himmel så kommer smärtan i knäet/låret fast 100 gånger värre än tidigare. Så det blir 24 kilometers haltande till mål, kunde springa hyfsat uppför men utför var jag helt rökt. Skulle egentligen ha brutit här, men man har ju som sagt inte alla indianer i kanoten, alla hästar i hagen eller alla tomtar på loftet. Det tog 6 veckor innan jag kunde ta ett löpsteg igen, en överansträngning i muskelfästet från knäet till framsida lår.

Nu ett x antal månader senare är jag helt bra ifrån detta och träningen rullar på bättre än någonsin. Motivationen inför 2020 har aldrig varit bättre, men det är en annan historia!